Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κον Μπεντίτ: Αν ήμουν Έλληνας θα ψήφιζα Ποτάμι

«Αν ήμουν Έλληνας θα ψήφιζα Ποτάμι». Αυτό δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο γαλλογερμανός επικεφαλής της ευρωομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Ο Κον Μπεντίτ, ηγετική φυσιογνωμία του Μάη του ’68 και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως αν ήταν Έλληνας θα ψήφιζε Ποτάμι. «Αν ήμουν Έλληνας, θα ψήφιζα Ποτάμι, γιατί είναι φιλελεύθεροι της Αριστεράς», σημείωσε και πρόσθεσε με χιούμορ: «συμμετέχουν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, παρότι θα ήθελα να συμμετέχουν στους Πράσινους».
«Είναι το κόμμα που έχει ανάγκη ο Τσίπρας, ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία» κατέληξε.
Διαβάστε τη μετάφραση

Τομάς Οττό (Δημοσιογράφος): Σε τέσσερις μέρες οι Έλληνες θα εκλέξουν καινούρια κυβέρνηση και το νέο αφεντικό θα ονομάζεται, ίσως, Αλέξης Τσίπρας. Καλωσορίσατε Ντανί Κον-Μπεντίτ!
Κον-Μπεντίντ: Καλημέρα Οττό!
Δημοσιογράφος: Εκτός του το ότι φοβίζει τους Ευρωπαίους και τον αποκαλούν “Έλληνα Μελανσόν”, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν ξέρουμε και πολλά για τον Τσίπρα.
Κον-Μπεντίντ: Καταρχήν είναι φίλος του Μελανσόν, αλλά πολιτεύεται διαφορετικά. Έχει βάλει νερό στο κρασί του, τα τελευταία δύο χρόνια έχει εξελιχθεί, το έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη, θέλει να παραμείνει στο Ευρώ, δείχνει έμπρακτα την ικανότητα να αλλάζει γιατί αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.
Δημοσιογράφος: Ναι, πλησιάζει την εξουσία και γίνεται λίγο πιο ρεαλιστής αλλά στην πράξη ο Τσίπρας είναι ακόμα ένας λαϊκιστής ή είναι κάτι καλύτερο;
Κον-Μπεντίντ: Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερος ή ότι είναι κάτι διαφορετικό. Δηλαδή, έχει σταματήσει να λέει ότι θέλει να βγει από την Ευρώπη, ότι θέλει να βγει από το Ευρώ. Για παράδειγμα έδωσε μια συνέντευξη στη Γερμανική Χάντελσμπλατ όπου είπε στους Γερμανούς “μη φοβάστε”…
Δημοσιογράφος: …θυμίζει κάποιον αυτό…
Κον-Μπεντίντ: Ναι, θυμίζει κάποιον αλλά ήταν πολύ έξυπνη και νηφάλια τοποθέτηση. Εξηγεί ότι θέλει να αναμορφώσει το Ελληνικό κράτος, θα περικόψει το χρέος, θα πει “δε μπορώ να το αποπληρώσω άλλα θα αναμορφώσω την Ελλάδα, θα πληρώνουν φόρους, θα μεταρρυθμίσω τη διοίκηση, θα φτιάξω ένα πιο αποτελεσματικό κράτος”,| οπότε δείχνει να είναι πολιτικός που επιθυμεί να προχωρήσει την Ελλάδα στο μέλλον αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να μειώσει το χρέος.
Δημοσιογράφος: Και ταυτόχρονα έχει απέναντί του σχεδόν όλη την Ευρώπη που απειλεί την Ελλάδα με grexit αν κερδίσει ο Τσίπρας. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί την πιθανή νίκη του Τσίπρα για να ξεμπερδέψει με την Ελλάδα;
Κον-Μπεντίντ: Όχι, καθόλου. Δεν το νομίζω. Όλοι, εκτός από κάποιους νεοφιλελεύθερους που δεν αντέχουν πια, έχουν καταλάβει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σίγουρα έχει καταλάβει ότι θα διαπραγματευθούν με τον Τσίπρα και θα βρουν ένα συμβιβασμό. Είναι σαφές πως, αν κερδίσει ο Τσίπρας, η Ευρωπαική Επιτροπή θα συμπεριφερθεί όπως πάντα σε κυβερνήσεις εκλεγμένες από το λαό.
Δημοσιογράφος: Εσείς αν είσασταν Έλληνας θα ψηφίζατε τον Τσίπρα;
Κον-Μπεντίντ: Είμαι υπέρ του ο Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά θα ψήφιζα το Ποτάμι γιατί στο Ποτάμι είναι φιλελεύθεροι της Αριστεράς. Άλλωστε ανήκουν στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (προσπάθησα να τους φέρω στους Πράσινους και παρ’ ολίγο να τα καταφέρω!). Θα τους ψήφιζα γιατί πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι το κόμμα που χρειάζεται ο Τσίπρας για να διαμορφώσει πλειοψηφία και άρα μια ομάδα που θα τραβήξει την Ελλάδα προς την Ευρώπη αν ποτέ ο Τσίπρας διστάσει.
Μετάφραση: Βενιαμίν Δασκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου